Search

Mitä hyvää koronasta?

Korona on tuonut mukanaan ennenäkemätöntä pelkoa, uhkaa ja tuhoakin yhteiskunnissamme. Oman mielenterveyteni vahvistamiseksi olen keskittynyt myös sen positiivisiin vaikutuksiin. Päällimmäisenä minulla on ajatus siitä, kuinka toivon, etten koskaan pidä itsestäänselvyytenä suomalaista koulua, vapautta ja läheisiä.

Kaulassani killuu kuva viruksesta korun muodossa, ystävän ja pienyrittäjän tekemä, joka muistuttaa opeista, joita virus on tuonut mukanaan. Se edustaa selviämistä, selviytymistä ja toivoa. Korona on puhdistanut maapalloamme, hengitettävää ilmaa ja vesiä ja pysäyttänyt ihmisiä itsensä äärelle. Jotkut ovat pysähtyneet mielellään, toisille pysähtyminen on aiheuttanut ahdistusta. Onneksi siihenkin löytyy apua.

Tuntemattomien välillä vallitsee yhteinen ymmärrys ja yhteys; olemme kaikki samassa veneessä. Vaikka pidämme fyysistä etäisyyttä, ehkä katsomme silmiin enemmän, jaamme tilanteen ja tunteet, meille vieraiden kanssa?

Nyt tärkeää on pitää huolta heistä, joille tilanne näyttää mustimmat kasvonsa ja heilauttaa mieltä. Me, joilla on voimia ja voimavaroja, voimme kysyä kanssakulkijoilta yksinkertaisen kysymyksen: kuinka sinä voit ja jaksat tänään? Siihen ei vaadita ammattitutkintoa tai erityisosaamista, vain halua kohdata ja asettua yhteyteen. Toivon, että pystymme kannattelemaan heitä, joiden voimavarat ovat juuri nyt koetuksella.

On ollut ilo huomata Suomessa uudenlaista yhteisöllisyyttä, auttamista ja halua olla henkisesti yhteydessä. Moni yrittäjä on keksinyt huikeita tapoja jatkaa omaa yritystoimintaansa, muuttaen sitä  ja innovoiden uutta. Ihailen yrittäjien luovuutta, rohkeutta ja nopeutta reagoida muuttuneeseen markkinatilanteeseen. Moni haluaa myös auttaa yksityisyrittäjää, omaa kantapaikkaansa, niin ravintolatoiminnan kuin kauneudenhoidonkin saralla. Verkkokaupoissa on vilskettä ja facebook-ryhmissä ostetaan yrittäjäkollegoilta. Moni haluaa laittaa liikenevät rahat suomalaiseen työhön, palveluun ja osaamiseen. Se on parasta lääkettä.

Ystävät ovat kokoontuneet etätapaamisiin, ja uusia tapoja pitää yhteyttä toisiin otetaan käyttöön kiihtyvällä tahdilla. Tuntuu myös, että vanhempiin ja kaukaisempiin sukulaisiin ja muihin läheisiin ollaan enemmän yhteydessä, kun ruuhkavuosien tai arjen oravanpyörän pyöriessä. Korona on tuonut ihmisiä yhteen.

Vaikka ajat ovat kovat, lähes jokaiselle ja niin monella tavalla, näen kykymme joustaa ja ennen kaikkea sopeutua. Olemme löytäneet uusia rutiineja, uusia tapoja toimia, tehdä työtä, opiskella ja pitää yllä sosiaalisia suhteita. Olemme luovia, kekseliäitä, sitkeitä ja sisukkaita. Me emme kaadu, korkeintaan taivumme.

Esiteini kommentoi, että vaikka kaipuu kouluun on kova, ollut jo ensimmäisestä etäkoulupäivästä asti, niin on ihanaa, kun aamut ovat erilaisia, kiireettömiä, ilman lähtöhässäkkää ja hoppuilun tuntua. Tästä otan korvan taakse opiksi: kuinka saan aikaan tämän fiiliksen silloinkin, kun arki tarkoittaa aamuisin kotoa lähtöä.

Maailma tuskin palaa koskaan ennalleen, mutta silti uskallan toivoa, että opimme tästäkin vaiheesta paljon; itsestämme, ympäröivästä maailmasta sekä ihmisyydestä.

Valoa ja toivoa,

Karolina

226 views0 comments

Recent Posts

See All