Search
  • Winnie

Poikkeusolosäännöt

Ystäväni kirjoitti someen, että nyt kun lapset ovat kotona niin joutuu siivoamaan jälkiä ja raivamaan huushollia koko ajan. Hän koki syyllisyyttä siivoamisesta, joka tuottaa hänelle normaalisti iloa. Siisti koti tuo hänelle hyvää oloa ja maadoittaa. Kotihommat ovat vain lisääntyneet niin, etteivät meinaa loppua ollenkaan. Hän ajatteli, että nyt pitäisi olla lasten kanssa tekemässä jotain kehittävää, kasvattaa heitä joka minuutti ja nauttia laatuajasta tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Syyllisyyttä hän tunsi myös siitä, ettei se 24/7 yhdessäolo ollutkaan muutaman päivän jälkeen niin kivaakaan.

Viestittelimme aiheesta, haastoin häntä luopumaan syyllisyydestä, sillä se on ikävä kanssakulkija. Omat tunteet ovat aina oikeita, todellisia ja niiden hyväksyminen yleensä pienentää niitä mittasuhteisiin, jolloin ne eivät hallitse elämää. Lisäksi on hyvä muistaa, että tunteemme eivät ole yhtä kuin me, tunteita tulee ja menee kaiken aikaa, vaikka ne ihan totta ovatkin. On ihan ookoo että välillä kiehuu, harmittaa, ärsyttää ja keljuttaa.

Ja on ihan ookoo haluta, että koti on siisti, eikä muistuta hurrikaanin vierailua. Puhuimme myös siitä, että ehkä kodissa tarvitaan nyt uusia sääntöjä, ns.poikkeusolosääntöjä. Ne kannattaa kirjata ylös, vaikka jääkaapin oveen, jolloin ne ovat näkyvillä koko ajan eikä muistamiseen tarvitse luottaa. Säännöt voivat liittyä siihen, kuinka paljon yhteisiin tiloihin voidaan tuoda leikkejä, ja mitä leikeille tehdään leikkimisen jälkeen, missä kouluhommat tehdään, millä tavalla kotitöissä autetaan jne. Tai mitkä alueet ovat ns rauhoitettuja, jolloin olisi kohteliasta koputtaa ennen sisään ryntäämistä. Säännöt on hyvä laatia oman perheen näkövinkkelistä sekä omaan tarpeeseen. Pienten kanssa voi käyttää kuvia, joille annetaan merkitys.

Meillä asuu esiteini, jonka mukana kulkee paljon erinäköistä rompetta ja tavaraa ympäri huushollia. Olemme pitäneet perhepalaverin, jossa perustelin miksi koko asuntoa ei voi valjastaa koko ajaksi ”omaan käyttöön” vaan on otettava huomioon kanssa-asuja, jonka työpaikka koti myös on. Keskustelimme myös siitä, että koti on ikään kuin firma, jossa jokaisella on kotiin liittyviä työtehtäviä, jotta koko homma pyörii mallikkaasti. Nimitin hänet leikkimielisesti projektipäälliköksi ja itseni toimitusjohtajaksi. Olen positiivisesti yllättynyt, kuinka projektipäällikkö tarttuu toimeen ja osaa! Joskus hieman humoristinenkin lähestymistapa toimii. Tässä Perhe Oy:ssä projektipäällikkö pesi ikkunat viime viikonloppuna, hyvällä fiiliksellä. Aion hyödyntää tilanteen ja houkutella hänet tapetointihommiin tänään.

Valoa ja toivoa,

Karolina


86 views0 comments

Recent Posts

See All